Mine tips til førstegangs fødene er å ikke grue seg så mye til fødselen på forkant, hvis man er nervøs lag en ønskeliste, snakk med jordmor, men å grue seg er det lite vits i. Jeg gikk bestemt inn med holdingen at jeg ikke viste hva jeg gikk til, at jeg heller aldri kunne forestille meg det, og at jeg derfor skulle ta en og en ting som det kom, og komme meg igjennom det jeg var i for øyeblikket. Være til stede der jeg var og ikke grue meg til det som eventuellt kom. Jeg viste at det skulle gjøre vondt, og hadde slått meg til ro med det. Jeg hadde også min mor der i tillegg til min samboer, og jeg må indrømme at min mor ga meg mest i den sistasjonen, min samboer hjalp til der han kunne, og det var godt å ha en hånd jeg viste jeg kunne klemme så hardt jeg ville i(turte ikke det på mamma). POENGET mitt er at det kan være veldig godt å ha en andre person til stede om det ikke er mor, så kanskje far eller en god venninne, det er også veldig godt for den andre(mest sansynlig pappa) og ha noen andre der, også slik at han kan få noen pauser(tro det eller ei, det er ikke bare slitsomt for oss;) ) Jeg var så heldig at jeg fikk bo hjemme hos min mor de første 5 ukene, fikk hjelp og støtte, det var godt å ha noen der som kunne veilede meg, og svare på mine spørsmål, trøste babyen så samboern kunne trøste meg hvis det var nødvendig. Vi fikk en veldig GOD START, og det merkes nå. Nå er det ikke alle som er så heldige, men et tips til dere er å skjerme baby'n og skjerm dere selv, dere trenger begge ro. Og da snakker jeg ikke bare fra besøk, men som unødvendig støy fra tv og lingnende. Det er faktisk ikke så mange som tenker over det, at de må skru av tvn for å skjerme babyen, men det burde man. Det er ganske viktig å huske at en baby ikke kan skjerme seg selv. Ikke vær redd for å be folk å gå ut eller unnskyld deg selv og babyn til et annet rom hvis det er nødvendig. Eksempel: Du skal amme, er litt stresset og babyn tar ikke puppen med engang. Da hjelper det lite at andre stirrer på deg med store øyne, det gjelder også barnefar. Jeg garanterer at du bare blir mer stresset. Det er da du ber folk om å gå ut av rommet. Babyer merker energier, som for eksempel stress som i dette tilfellet gjør dere begge mer urolig. Mor og barn trenger ro og fred, og det er DIN/DERES oppgave å gjøre/gi han/deg det! :)  EN KJAPP OPPSUMERING: - Ikke gru dere..vondt gjør det uansett. - Ha med mor,far eller en god venninne i tillegg til barnefar..det er godt med mye støtte(for begge parter). -SKJERM barnet deres, men ikke glem at du må også skjerme deg selv! GI BABYN DIN EN GOD START!! :)